Om oss
Om oss
Om Start your move
Välkommen till Start your move!
Start your move vill hjälpa dig att hitta rörelseglädje och träning som är rolig och bra för dig. Start your move är för alla, både för den som redan tränar och vill dela sin träningsglädje med fler, och för dig som är ny på träning.
Start your move är skapad med omtanke för dig som tycker att träning kan vara svårt. Kanske är det svårt att hitta ork, komma iväg och motivera dig själv till att göra den träning eller rörelse som du önskar att du gjorde. Kanske på grund av att du ibland mår psykiskt dåligt, eller att du av annan anledning tycker att det är för mycket fokus på tävling eller prestation.
Jag som står bakom Start your move heter Lena Axelsson Svedell. Jag är doktorand på Örebro Universitet och jobbar som legitimerad fysioterapeut inom psykiatrin i Region Örebro län.
Jag är utbildad specialist inom mental hälsa, har en grundläggande psykoterapiutbildning och lång utbildning i kroppskännedomsträning. De senaste åren forskar jag om fysisk träning för vuxna med ADHD och driver forskningsstudien START – Stöd i aktivitet, rörelse och träning för vuxna med adhd.
Start your move och psykisk hälsa
Start your move har jag skapat för att jag ser ett glapp mellan sjukvård och friskvård, ett glapp som innebär att det kan vara svårt att hitta träning som passar, när sjukvårdens resurser inte är tillgängliga eller att man inte hittar motivation helt på egen hand.
Just psykisk ohälsa ger symtom så som svårigheter att ta sig för, och att sortera bland information, och att uppleva social press extra starkt. Därför kan man behöva hjälp att komma runt de sakerna.
Jag har jobbat som fysioterapeut med psykisk hälsa i nästan hela mitt vuxna liv, i mer än 20 år. Jag har mött och hjälpt människor som mått dåligt, att komma igång och röra på sig, att träna. Jag har sett hur svårt det kan vara och jag har sett hur otroligt mycket det kan betyda för en person att få stöd i att orka och våga börja träna.
Jag har träffat människor som inte testat träning förut som upptäcker att man kan byta ut t ex en medicin mot depression eller smärta, med träning. Jag har tränat med personer som varit ensamma, som vågat börja träffa andra i grupp genom träning och på det sättet börjat träffa andra människor igen. Jag har träffat många som tidigare tränat, men som på grund av psykisk ohälsa inte klarar av att på egen hand komma igång igen. Jag har också sett hur träning kan ge människor självförtroende och livslust tillbaka, och hur de då orkar bryta invanda mönster och faktiskt kunnat gå från sjukskrivning till arbete.
Du kan läsa mer om mig och min forskning på Örebro Universitet här