Om oss

Om oss

Om Start your move

Välkommen till Start your move!

Start your move är för dig som kan ha svårt att hitta ork, komma ut, komma iväg eller motivera dig för att göra den träning eller rörelse som du önskar att du gjorde. Kanske på grund av att du ibland mår psykiskt dåligt, eller att du på annat sätt tycker att det är svårt och jobbigt med stora grupper, sociala kontakter och fokus på tävling eller prestation som träning ibland kan innebära. Start your move vill hjälpa dig att hitta rörelseglädje och träning som är rolig och bra för dig.

Här kan du läsa och titta på ett nyhetsklipp på SVT där jag berättar om hur träning kan hjälpa om man har ADHD

Jag som står bakom Start your move heter Lena. Jag är doktorand på Örebro Universitet och jobbar som legitimerad fysioterapeut inom psykiatrin i Region Örebro län.

Jag är utbildad specialist inom mental hälsa, har en grundläggande psykoterapiutbildning och lång utbildning i kroppskännedomsträning. De senaste åren forskar jag om fysisk träning för vuxna med ADHD.

Varför finns Start your move?

Start your move har jag skapat för att jag ser ett glapp mellan sjukvård och friskvård, ett glapp som innebär att det kan vara svårt att hitta träning som passar, när sjukvårdens resurser inte längre är tillgängliga och gymmet känns för utmanande att gå till, eller att man inte hittar motivationen helt på egen hand.
Just psykisk ohälsa ger symtom så som svårigheter att ta sig för, och att sortera bland information, och att uppleva social press extra starkt. Därför kan man behöva hjälp att komma runt de sakerna.

Jag har jobbat som fysioterapeut med psykisk hälsa i nästan hela mitt vuxna liv, i mer än 20 år. Jag har mött och hjälpt människor som mått dåligt, att komma igång och röra på sig, att träna. Jag har sett hur svårt det kan vara och jag har sett hur otroligt mycket det kan betyda för en person att få stöd i att orka och våga börja träna.

Jag har träffat människor som inte testat träning förut som upptäcker att man kan byta ut t ex en medicin mot depression eller smärta, mot träning. Jag har tränat med personer som varit ensamma, som vågat börja träffa andra i grupp genom träning och på det sättet börjat träffa andra människor igen. Jag har träffat många som tidigare tränat, men som på grund av psykisk ohälsa inte klarar av att på egen hand komma igång igen. Jag har också sett hur träning kan ge människor självförtroende och livslust tillbaka, och hur de då orkar bryta invanda mönster och faktiskt kunnat gå från sjukskrivning till arbete.

Du kan läsa mer om mig och min forskning på Örebro Universitet här